03.10.2016

Cami huzur, Kitap bilgi dolu, Sen de gel, sen de oku!

Sakarya Müftüsü İlyas Serenli Camiler ve Din Görevlileri Haftası Dolayısıyla Bir Basın Açıklaması Yayınladı.

"Cami huzur, Kitap bilgi dolu, Sen de gel, sen de oku!" çağrısında bulunan  İl Müftüsü İlyas Serenli açıklamasında: “İslam, hayatın merkezine camiyi yerleştirmiş ve cami merkezli bir medeniyetin oluşturulmasını amaçlamıştır. İslam tarihi boyunca yerleşim yerlerinin kimliğinin oluşmasında önemli bir yeri olan camilerimiz, sosyal hayatın kalbinin attığı birer ilim, irfan ve kültür merkezi olmuştur.  Din, tarih, gelenek, edep, saygı, sevgi ve kardeşliği öğrendiğimiz camiler aynı zamanda ibadet, bilgi, birlik ve kardeşlik mekânlarıdır.

İslam medeniyeti ise, cami ile kitabı birbirinden ayrı düşünmenin imkânsız olduğu bir medeniyettir. Başkanlığımız, çeyrek asırdır Ekim ayının ilk haftasını “Camiler ve Din Görevlileri Haftası” olarak kutlamakta; camilerimizi hayatın merkezine, şehrin kalbine taşımayı amaçlamaktadır. Bu hafta münasebetiyle düzenlenen etkinliklerle toplumumuza cami hakkında yeni bir bakış ve anlayış kazandırılmaya çalışılmaktadır. Camiler Haftası, son yıllarda belirli bir tema etrafında kutlanmakta engelli, çocuk, genç, kadın gibi farklı toplum kesimlerinin camiyle daha fazla buluşabilmesi için kampanyalar düzenlenmesine vesile olmaktadır. Bu yıl toplumumuzun dikkatini okumaya çekmek, caminin huzurlu atmosferiyle kitabın güvenli limanı arasında bir ilişki kurarak medeniyetimize atıfta bulunmak adına ‘Cami ve Kitap’ teması belirlenmiştir.

Unutulmamalıdır ki; bizim için kitap iman meselesidir. İnanç esaslarımızdan biri de kitaplara imandır. Tevhidin sembolü cami ise, birliğimiz ve dirliğimiz kadar değerlidir. Bugün sözün değeri düşerken, görselliğin egemenliği ve imajın yükselişi sürerken maalesef insanımız ile kitap arasına mesafe girmiştir. İnancın, ibadetin ve ilmin sacayağına olan ihtiyacımız her zamankinden ziyadedir. İnsanı günübirlik yaşamaya, geçici heveslere ve yüzeyselliğe mahkûm eden teknoloji çağı, ona kitap sayesinde yetilerini, aklını ve duygularını keşfedebileceğini unutturmuştur. Hâlbuki tarih boyunca insanoğlu, bizatihi kendisini ve bütün olarak evreni kitap üzerinden anlamış ve anlamlandırmıştır. Kitap, insanın aklını, ruhunu, kalbini, benliğini ve kimliğini inşa etmiştir. Anlam, düşünce ve duygu dünyaları arasındaki geçişler, kitap aracılığıyla gerçekleşmiştir. Kitabın davetiyle insanoğlu inanmış, ibadetin sırrına varmıştır.

‘Cami ve Kitap’ temasıyla kutlanacak olan Camiler Haftası vesilesiyle geliniz hep birlikte camilerimizi yeniden kitapla buluşturalım. Camilerimizi yeniden ilim, irfan merkezlerine çevirelim. Camilerimizde kütüphaneler kuralım, ders halkaları oluşturalım. Zihnimizi, gönlümüzü, ruhumuzu camiyle, kitapla mamur edelim. Hayatımızı cami, camimizi hayat kılalım. Kutsal Kitabımızı, Hadis-i Şerifleri, kâinatı ve insanı okuyalım. Zira İslam medeniyeti, bir kitap medeniyetidir. Bu medeniyet, Rabbimizin “oku!” emriyle hayat bulmuştur. Bugün İslam dünyası olarak içinden geçtiğimiz, tarihimizin en zorlu sürecinin temelinde bilgisizlik, cehalet ve taassubun olduğu aşikârdır. Bundan kurtulmanın yolu ise; insan, medeniyet, kâinat ve düşünce merkezli okumalar yaparak, Kitaptan doğruyu, adaleti, ahlakı, fazileti öğrenmektir. Kitabın bilgisiyle donanmaktır. Kitap vasıtasıyla var oluşumuzun gaye ve hikmetini kavramaktır.”

Sakarya Müftüsü İlyas Serenli açıklamasını: “Son olarak; topluma rehberlik ve önderlik eden, ilmi, irfanı ve yaşantısıyla örnek olan, mihrabın, minberin ve kürsünün hakkını veren tüm din gönüllüsü kardeşlerimizin haftalarını tebrik eder, İdrak etmeye başlayacağımız Hicri yeni yılın ve Camiler Haftası’nın Sakarya’mız, milletimiz ve ülkemiz adına güzelliklere vesile olmasını niyaz ederim.” sözleriyle tamamladı.