09.03.2018

İl Müftü Yrd. Hatice Sümer'den "Adalet ve Hakkaniyet Bağlamında Kadın" Konulu Konferans

Sakarya Müftülüğü Aile ve Dini Rehberlik Bürosunun 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri çerçevesinde, Orhan Gazi Kültür Merkezinde düzenlediği programda, İl Müftü Yrd. Hatice Sümer “Adalet ve Hakkaniyet Bağlamında Kadın” konulu bir konferans verdi.

9 Mart Cuma günü gerçekleştirilen programa Sakarya il vaizleri ve Kur’an Kursu öğreticileri katıldı. Yunus Emre Kur’an Kursu öğreticisi Zinnure Tuncer’in Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan program Diyanet İşleri Başkanlığının hazırladığı kadın konulu sinevizyon gösterimi ile devam etti. Daha sonra  İl Müftü Yardımcısı Hatice Sümer konferanslarını sundular.

İl Müftü Yrd. Hatice Sümer  “Bizi kadın olarak yaratan Rabbimize hamdolsun” sözleriyle konferansına başladı. “Kadın, adalet, hakkaniyet kavramlarına değinen Sümer, kadın-erkek ilişkilerini açıklarken karşılaşılan en büyük sorunun, bu ilişkinin sadece hak ve sorumluluklar bağlamında ele alınmasından kaynaklandığını belirtti. Kadın erkek ilişkisini daha üst bir pencereden açıklayan Kur’an’ın bu ilişkiyi dört kavram üzerinden sunduğunu ifade edip “Adalet, Rahmet, Meveddet ve Velayet” kavramlarını izah etti.

İnsan ilişkilerinde kadın erkek fark etmeksizin hakkaniyetin esas olduğunu belirten İl Müftü Yard. Hatice Sümer, hakkaniyet kavramını  “Her bir cinsin ötekini, fıtratından uzaklaştırmadan ve kendi fıtratına yabancılaşmadan, herkese yerli yerince davranmak” olarak tanımladı ve İslam geleneğinde kadın ve erkeğin bir bütünün iki parçası olduğunu söyledi.

Program, görevde 32 yılını doldurmuş en kıdemli Kur’an Kursu öğreticisi  Nurhayat Çukur’un, İl Müftü Yrd. Hatice Sümer’e çiçek takdimi ve İl Müftü Yrd. Hatice Sümer’in de Nurhayat Hanıma hediye takdimi ile sona erdi.