02.05.2024

Din görevlilerinin deprem tatbikatı gerçeği aratmadı

Sakarya İl Müftülüğü ve Türkiye Diyanet Vakfı Sakarya Şubesi'nin AFAD iş birliğiyle İl Müftülüğünün 97 personeline yönelik gerçekleştirilen "Deprem Arama Kurtarma" eğitimlerinin sonunda tatbikat gerçekleştirildi.

Türkiye Diyanet Vakfı arama kurtarma ekibinde akredite olan ve eğitici eğitimi alan din görevlileri tarafında verilen eğitimler 2 aşamalı 3 grup halinde tamamlandı. 1.aşamasında teorik bilgiler alan 97 personel 2.aşamasında ise uygulamalı eğitimler aldılar. Deprem arama kurtarma eğitimini başarıyla tamamlayan din görevlileri eğitimlerin sonunda deprem tatbikatı gerçekleştirdi.

Tatbikat gereği 7.4 büyüklüğündeki bir deprem canlandırılırken öncelikle arama kurtarma personeli bölgeye intikal ederek çadır kurma işlemlerine başladı. Sonrasında görevli personelin yönlendirmesiyle enkaz altından 2 depremzedeyi kurtaran arama kurtarma personeli, tatbikatı gerçekte olması gerekenler gibi tamamladı.

Tatbikatın ardından değerlendirmelerde bulunan Sakarya İl Müftüsü Mehmet Aşık, "Sakarya Müftülüğü ve Türkiye Diyanet Vakfı Sakarya Şubesi olarak yaklaşık 2 ay önce bu eğitimleri din görevlilerine yönelik gerçekleştirmeye başladıklarını, 3 dönem olarak planlanan eğitimlerin 2 dönemini Ramazan Ayından önce tamamladıklarını, 3. ve son etabını da tatbikatla birlikte bitirdiklerini, toplamda Sakarya’daki İmam Hatip ve Müezzin Kayyımlarımızdan 97 personelin Depremde Acil Arama Kurtarma Eğitimi aldıklarını” belirtti.

"Görevlilerimizin AFAD tarafından akredite olmaları için eğitimlerimiz ve çalışmalarımız devam edecek"

Müftü Aşık, "Allah ülkemize, bölgemize ve insanlığa afetler ve felaketler göstermesin. Allah muhtaç etmesin ancak ülkemiz ve Marmara bölgemiz deprem kuşağı üzerinde bu sebeple tedbir amaçlı bu planlamaları gerçekleştiriyoruz. Burada eğitimlerini alan görevlilerimizin AFAD Tarafından akredite olmalarını sağlayarak akredite olmuş Sakarya Müftülüğü ve Sakarya Türkiye Diyanet Vakfı Arama Kurtarma ekibini oluşturmayı amaçlıyoruz. Din görevlilerimiz ihtiyaç görülmesi halinde arama kurtarma personeli olarak hizmet verebilecekler." dedi.

Müftü Aşık son olarak vatandaşların deprem konusunda konunun uzmanı kişiler tarafından yapılan uyarılara uymaları hususunu hatırlattı.